Τα δωμάτια μας

Δείτε τα δωμάτια

Ευρύχωρα και άνετα, προσφέρουν ζεστασία και στιγμές χαλάρωσης.
  • 29 χιλ. από τα Γιάννενα
  • Σε υψόμετρο 960 μέτρων
EOT EOT
Get the Flash Player to see this rotator.

Ζαγόρι - Αξιοθέατα

Η Ελάτη απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων 30 χιλιόμετρα, δηλαδή μισή ώρα περίπου και 10 λεπτά από το Μονοδέντρι, τη Βίτσα, τους Κήπους, το Δίλοφο, το Δίκορφο και τα Ανω Πεδινά. Αποτελεί ορμητήριο για εξορμήσεις στο Κεντρικό, Δυτικό Ζαγόρι και στην Κόνιτσα. Μεγάλο πλεονέκτημα και η μικρή απόσταση από τα Ιωάννινα για όσους επιθυμούν νυχτερινή ζωή.

Κοντινές αποδράσεις στην περιοχή

- Άνω Πεδινά. Καλοδιατηρημένο παραδοσιακό χωριό, χτισμένο κοντά σε οροπέδιο (υψόμετρο 960 μ.). Είναι τόπος καταγωγής επιφανών ανδρών του πνεύματος κι εθνικών ευεργετών. Στη Μονή Ευαγγελιστρίας (1793), σώζονται εικόνες του 17ου-19ου αι. Απέχει 35,5 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Bίτσα. Παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριό που αποτελείται από την Άνω και την Κάτω Βίτσα. Ως γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων, διαθέτει υπέροχα αρχοντικά. Η Σκάλα της Βίτσας οδηγεί στο δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, ενώ στη διαδρομή προς το Μονοδένδρι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως έναν οικισμό και δύο νεκροταφεία. Απέχει 36 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Mονοδένδρι. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός (υψόμετρο 1.060 μ.), με λιθόκτιστα σπίτια και γραφικά καλντερίμια, στο οποίο λειτουργεί το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, με παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά. Βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου. Εξαιρετικό είναι το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στη βυζαντινή Μονή της Αγίας Παρασκευής (15ου αι.) και συνεχίζεται και πέρα από αυτήν, μέσα στο φαράγγι. Απέχει 39 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Bίκος. Το παραδοσιακό Ζαγοροχώρι είναι χτισμένο στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού (υψόμετρο 770 μ.), όπου ξεκινά ο εθνικός δρυμός Bίκου-Aώου. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι, έπειτα από 30 λεπτά περπάτημα, φτάνετε στις πηγές του Βοϊδομάτη, ιδανική περιοχή για περιηγήσεις και σπορ του βουνού. Aπέχει 53 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Πάπιγκο - Mικρό Πάπιγκο. Χαρακτηρισμένα παραδοσιακά χωριά του Ζαγορίου, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Είναι από τα δημοφιλέστερα Ζαγοροχώρια και βρίσκονται εντός των ορίων του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου (υψόμετρο 960 μ.). Ένα μονοπάτι συνδέει τα δύο χωριά, που αποτελούν αφετηρία για εξορμήσεις σε πανέμορφες φυσικές τοποθεσίες. Το μονοπάτι περνάει από τις «Oβίρες», τις φυσικές μικρές λιμνούλες που το καλοκαίρι προσφέρονται για μπάνιο. Έχουν θέα την Αστράκα, την κορυφή του όρους Τύμφη. Στο Μικρό Πάπιγκο στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης για τη Φύση και τον Πολιτισμό στο Ζαγόρι. Απέχουν 59 και 61,5 χλμ., αντίστοιχα, BΔ από τα Ιωάννινα.

- Δίλοφο. Ονομάζεται Δίλοφο, επειδή είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα ριζά δύο λόφων (υψόμετρο 880 μ.). Το μεγάλο «Αρχοντικό Μακροπούλου», στην είσοδο του παραδοσιακού χωριού, είναι επιβλητικό. Από εδώ ξεκινούν μονοπάτια προς τα γραφικά ξωκλήσια του χωριού, το φαράγγι του Βίκου και τη Βίτσα. Απέχει 34 χλμ. ΒΔ από τα Ιωάννινα.

- Kήποι. Παραδοσιακό χωριό, πολύ δημοφιλές στους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού και των σπορ βουνού. Είναι χτισμένο στην καρδιά του Ζαγορίου (υψόμετρο 800 μ.). Οι ποταμοί Βικάκης και Μπαγιώτικος έχουν υπέροχα μονότοξα και τρίτοξα πέτρινα γεφύρια. Απέχουν 37,5 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Kουκούλι. Παραδοσιακό χωριό με μεγάλα αρχοντικά και βρύσες μοναδικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, τόπος καταγωγής ευεργετών και ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο λαογράφος και βοτανοσυλλέκτης Kώστας Λαζαρίδης (1904-1987), του οποίου η πλούσια βοτανική συλλογή εκτίθεται στο Μουσείο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής «Κώστας Λαζαρίδης». Απέχει 38 χλμ. ΒΔ από τα Ιωάννινα.

- Δικόρυφο (Δίκορφο). Αντιπροσωπευτικό ηπειρώτικο χωριό, που λέγεται Δίκορφο, επειδή είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο καταπράσινες κορυφές του Μιτσικελίου (υψόμετρο 1.000 μ.). Κοντά βρίσκεται και το χωριό Καλουτάς, με τις παλιές εκκλησίες, το τρίτοξο γεφύρι και τη Βρύση του Δεσπότη. Η Μονή Βυσικού, 4,5 χλμ. Β του Καλουτά, ιδρύθηκε το 1114 και φιλοξενεί το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Απέχει 38 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Kαπέσοβο. Πανέμορφο χωριό από το οποίο κατάγονται σπουδαίοι αγιογράφοι του 18ου αιώνα και άλλες προσωπικότητες, όπως ο Αλέξιος Νούτσος (1769-1822) που συμμετείχε στη Φιλική Εταιρεία στην Επανάσταση του 1821. Στον λόφο Γράδιστα υπάρχουν ερείπια πελασγικών τειχών. Στο κτίριο της Πασχαλείου Σχολής φυλάσσεται ένα από τα πρωτότυπα αντίγραφα της «Χάρτας» του Ρήγα Φεραίου. Aπέχει 42 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Tσεπέλοβο. Παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριό με γραφική λιθόστρωτη πλατεία. Χτισμένο σε πλαγιά της Τύμφης (υψόμετρο 1.080 μ.), αποτελεί βάση για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (18ου αι.), έχει τοιχογραφίες κι επιχρυσωμένο τέμπλο. Απέχει 49 χλμ. B από τα Ιωάννινα.

- Bραδέτο. Η Σκάλα του Βραδέτου, ένα λιθόστρωτο ελικοειδές μονοπάτι του 18ου αι., είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Είναι χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά (υψόμετρο 1.340 μ.), ενώ 2 χλμ. από το χωριό, στην τοποθεσία «Μπελόη», θα απολαύσετε θαυμάσια θέα στη χαράδρα του Βίκου. Απέχει 51,5 χλμ. BΔ από τα Ιωάννινα.

- Ιωάννινα. Η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και πρωτεύουσα του νομού. Χτισμένη στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, με σημαντικότατη ιστορική διαδρομή. Τα σύγχρονα κτίρια και τα εμπορικά συγκροτήματα συνυπάρχουν με τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά κτίσματα της πανέμορφης παλιάς πόλης (γύρω από το Κάστρο), τα επιβλητικά μνημεία, τις γραφικές γειτονιές, τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, τους πεζοδρόμους και τις μεγάλες πλατείες.. Η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικές αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως στη λίμνη Παμβώτιδα. Η πόλη, η λίμνη, το κάστρο, τα μουσεία, η αργυροχρυσοχοΐα και η νυχτερινή ζωή, κεντρίζουν το ενδιαφέρον όλων.

Αξιοθέατα στο Ζαγόρι

  • - Γεφύρι Κόκκορη και Καλογερικό ή Πλακίδα: Από τα πιο γνωστά γεφύρια του Ζαγορίου, το ένα μονότοξο και το άλλο τρίτοξο. Βρίσκονται στο δρόμο προς τους Κήπους, 10 λεπτά από την Ελάτη
  • - Μονή Ρογκοβού: Σε μια όμορφη θέση έξω από το χωριό Τσεπέλοβο, 51 χλμ. από τα Ιωάννινα, βρίσκεται το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη του Προδρόμου, που χτίστηκε από την Πουλχερία τον 11ο αιώνα. Ο αρχικός ναός καταστράφηκε και πάνω στα θεμέλια του το 1749 καθώς αναγράφεται στο υπέρθυρο της εισόδου, έγινε ο σημερινός ναός (νάρθηκας, τρίκλιτο καθολικό, οκτάπλευρος τρούλος). Το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι τοιχογραφίες έγιναν το 1765 από Kαπεσοβίτες τεχνίτες.
  • - Χαράδρα Βίκου: Η χαράδρα του Βίκου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ζαγορίου και του νομού Ιωαννίνων γενικότερα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φαράγγια στον κόσμο και οπωσδήποτε από τα καλύτερα της Ευρώπης. Το μήκος της φθάνει τα 12 χιλιόμετρα ,το ύψος των κατακόρυφων πλευρών ξεπερνά σε αρκετά σημεία τα 1100 μέτρα, ενώ το πλάτος της κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 1000 μέτρα. Το φαράγγι είναι υδατογενές δημιούργημα και διατρέχεται από τον ποταμό Βίκο, που έχει νερό μόνο εποχιακά. Η χαράδρα του Βίκου εκτείνεται ανάμεσα στα χωριά Τσεπέλοβο και Κλειδωνιά, από το κεντρικό Ζαγόρι μέχρι λίγο πριν την Κόνιτσα. Επίσης, κοντά στο φαράγγι βρίσκονται τα χωριά: Καπέσοβο, Κουκούλι, Κήποι, Βραδέτο, Μονοδένδρι, Αρίστη, κ.ά.
  • - Σκάλα Βραδέτου: Μια πέτρινη σκάλα στην πλαγιά του βουνού που ενώνει δυο χωριά, το Βραδέτο με το Καπέσοβο. Αυτή είναι η γνωστή και ως Σκάλα του Βραδέτου, ένα αληθινό κομψοτέχνημα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, με το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 1200 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου υπάρχουν άλλες τρεις παρόμοιες σκάλες, η Σκάλα του Βραδέτου, ωστόσο, θεωρείται η πιο όμορφη απ' όλες.

Σπορ & Δραστηριότητες στο Ζαγόρι

Στο Ζαγόρι μπορεί κάποιος να απολαύσει σπορ και δραστηριότητες τα οποία δεν έχει τη δυνατότητα να τα κάνει οπουδήποτε. Μπορεί για παράδειγμα να κάνει ορειβασία στον ορεινό όγκο της Τύμφης, ενώ υπάρχουν και οι συνθήκες γι’ αυτούς που θέλουν να επιδοθούν στην αναρρίχηση στις βραχώδεις πλαγιές της Αστράκας. Επίσης τα ποτάμια της περιοχής θα ικανοποιήσουν απόλυτα τους λάτρεις του κανό - καγιάκ, του ράφτινγκ καθώς και τους ριψοκίνδυνους που τους αρέσει η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, παρά πέντε ή αετό.Τους θερινούς μήνες απολαμβάνει κανείς και το κολύμπι στις οβίρες του Βοϊδομάτη και του Ρογκοβού.


Πολλά μονοπάτια με σήμανση όπως:

  • Διάσχιση της χαράδρας του Βίκου
  • Διάβαση Σκάλας Βραδέτου
  • Ελάτη - Κήποι
  • Κουκούλι - Κήποι- Βίτσα
είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες.

 

Ανακαλύψτε την Ήπειρο

Ελάτη

Με ορμητήριο το κατάλυμα Ροντοβάνι μπορείτε να εξευρενήσετε την Ήπειρο και να γνωρίσετε από κοντά τα Ζαγόρια και την ευρύτερη περιοχή.


Ροντοβάνι παραδοσιακό κατάλυμα στην Ελάτη Ζαγορίου  Κιν.: 6932 431732